donderdag 7 september 2017

Dag 13: Calgary

Onze hele reis was natuurlijk een grote omweg naar Calgary. Niet waar natuurlijk, maar de aanleiding van de trip ligt daar wel. De zus Trudy van (wijlen) mijn tante woont er en toen die vorig jaar zei dat ik zeker een keer langs moest komen bij haar, werd in feite de basis gelegd voor deze reis.

Hoewel we lang geslapen hadden werd ik wakker met een hoofd en keel van schuurpapier. We hadden de laatste dagen toch geprobeerd de airco's tot een minimum te beperken, maar wellicht zijn de temperatuurwisselingen toch een beetje veel geweest. In een drukke koffiezaak in Main Street hadden we ons ontbijt. Leuke sfeer tussen toeristen en locals. Helaas was de lucht nog niet opgeklaard dus tussen silhouetten van bergen reden we oostwaarts de snelweg op. Het landschap was hier ook erg dor. Hier en daar wat vee en veel gemaaide gras rollen, klaar voor de winter.

Na een uur zagen we de eerste buitenwijken van Calgary en spoedig daarna de springschans van Olympic Park, een mooi symbool van de Spelen van 1988. De route naar Trudy was vrij eenvoudig, rechts, rechts, rechts en nogmaals rechts. We vonden vrij snel het huis in een mooie nieuwe wijk. De huizen in zo'n wijk passen bij elkaar, maar zijn toch geen twee hetzelfde naast elkaar. Praktisch puntje is dat de brievenbussen centraal staan bij ingang van de wijk. We werden bijzonder gastvrij ontvangen en leerden in een dag heel veel over het leven in Canada in het algemeen en in Calgary in het bijzonder. Ook hier is Donald Trump het gesprek van de dag. Hoewel de naam hetzelfde begint is premier Trudeau de tegenpool van de Donald.

Om de hoek kregen we een blik op downtown Calgary, maar door de rook waren de kenmerkende hoge gebouwen 10 kilometer verderop nauwelijks te onderscheiden. Na de lunch bezochten we twee aspecten van het Canadese leven. Ten eerste een serieuze mall (Chinook) waar fraaie winkels te vinden waren, vooral kleding en schoenen. Terwijl de eerste vestiging in Den Haag net geopend is, slaagde ik bij Hudson's Bay voor een echt Canadese trui. Wel handig zo'n eigen personal assistant op het gebied van kleding.

Als je het in Calgary over sport hebt, dan gaat het om ijshockey, ijshockey en ijshockey. Of hockey eigenlijk, want dat je dat op ijs speelt is hier een compleet redundante toevoeging. Onder aan het Olympisch park staat sinds een paar jaar Winsport, een groot trainingscentrum voor allerlei wintersporten. Naast grote krachtruimten en een bobslee/rodel/skeleton startbaan (op ijs) zijn er maar liefst 4 ijshockeybanen. Op de ene was een serieuze interland Zuid-Korea tegen Canada voor paralympische ijshockeyers bezig. Het ging er hard aan toe en na twee perioden stond het 1-1. Ernaast waren jonge kunstrijdsters aan het trainen. Trudy's kinderen en kleinkinderen zijn in allerlei vormen actief in deze sport. Vooral een kind die voor zijn leeftijd op hoog niveau betekent veel reizen en veel investeren voor de ouders. Binnenkort starten de competities weer en dat betekent dat er op allerlei niveau's nu getest wordt wie in welk team mag spelen. Bijzonder om allemaal te horen.


Naast met naald en draad is Trudy ook erg kundig in de keuken en daar kregen we een heerlijk voorbeeld van voorgeschoteld. Leuk om na bijna twee weken restaurants weer eens 'thuis' te eten. Terwijl de thermometer bijna 30 graden aanwees hield een aardig windje het prettig en zo konden we op het balkon genieten van de laatste dagen van ons verblijf hier. Over een week wordt er regen en 8 graden voorspeld. De skyline zag er bij avondlicht al beter uit, hopelijk morgen een heldere dag.

1 opmerking: